loading

Yonkers

Koji je 100% siguran način zaštite od HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija?

100% – Apstinencija

99% – Kondom

Zašto 99%? – 1% se pripisuje nepravilnoj upotrebi.

Pravilna upotreba (kupovina, skladištenje, upotreba)

Kondom se kupuje u apoteci, jer tamo se sigurno čuva u pravim uslovima. Zatim proverimo na pakovanju datum (može stajati jedan –datum isteka roka ili 2 datuma – datum proizvodnje i isteka roka), da li je elektronski testiran – to je sifra (CE) koja se može naći na pakovanju (kutiji, kesici) a znači da je kondom prošao test u fabrici i da je pouzdan što se tiče propustljivosti.

Kada smo sve to uradili slede pravila korišćenja:

Proverava se da li ima vazduha u kesici, ako ima znači da nije ostećen i da se lubrikant nije osušio (sredstvo kojim je kondom spolja premazan)

Pomerimo kondom na jednu stranu kesice kako ga ne bismo oštetili pri otvaranju, pažljivo otvaramo i izvadimo iz kesice pazeći da noktima, nakitom, i sl. ne oštetimo kondom.

Proveravamo da li je okrenut na pravilnu stranu – da se odmotava ka spolja (ne proveravati prstima jer se može oštetiti), hvatamo za rezervoar na vrhu kako bi se sprečio ostanak vazduha i stavljamo na penis u erekciji, odmotavamo kondom do korena penisa, pazeći pri tom da ne ostane vazduha u kondomu koji može pri odnosu ili ejakulaciji da dovede do pucanja kondoma).

Nakon završenog seksualnog odnosa kondom se skida pazeći da ne iscuri sperma, stavi se u maramicu i baca.

Kondom se NE koristi: više puta isti, ne premazuje se sredstvima na bazi ulja, samo na bazi vode – može se oštetiti, ne stavlja se kondom preko kondoma –dolazi do trenja i kondom puca.

Postoji više vrsta kondoma: klasični, tanki za oralni sex, mogu biti i sa ukusima i nešto deblji kondomi za analni seks. Kondomi sa ukusima se ne bi trebalo koristiti prilikom vaginalnog seksa jer nisu dovoljno lubrificirani a pomenuti dodatak ukusa može izazvati iritaciju kod nekih devojaka.

Koji kondom je dobar?

Dobar  je svaki kondom koji je pravilno čuvan, kupljen i upotrebljen.

Kondom ne može da bude mali! Može se navući na ispruženu ruku do ramena.